Sedap dimakan bersama nasik panas.. Huhhh..
Hari ni nak kongsi satu resepi kegemaran husband.. Belajar masak asam pedas ni dengan kawan satu rumah sewa dulu..
Asam pedas ikan pari dgn terung..
Resipi
8- 10 keping isi ikan pari
terung atau bendi
daun kesum 3 tangkai (ambik daun shj)
2 batang serai
asam jawa (bancuh dgn 1 cawan air)
1 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
sedikit perasa
bahan kisar
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
kunyit hidup
belacan
cili boh atau lada kering (kalau suka pedas, lebihkan)
1 sudu kecil kerisik
cara-cara
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar sehingga garing
2. Masukkan air asam jawa, serai dan daun kesum
3. Setelah mendidih, masukkan ikan, air dan terung/ bendi
4. Masukkan garam, gula dan perasa
5. Biarkan sehingga mendidih atau ikan masak. Jangan lupa rasa untuk balance garam dan gula
No comments:
Post a Comment