Tuesday, January 18, 2011
Udang Goreng Berempah...
Udang goreng berempah ni sangat sedap dimakan panas2 bersama nasik... Lagi-lagi pulak bila digoreng garing2, janggut udang tu rasa rangup sangat... bestnyer.. Baunyer pun memikat kalbu kooo..
Nak resepi tak?? Ni resepi dari mak mertua tau..
Udang goreng berempah
300 gm Udang basah (dibuang kulit, kepala dan ekor. tinggalkan janggut jer pd badannyer)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil sebuk ketumbar
1/2 sudu kecil Serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecik asam jawa (saya guna asam jawa ekstra Adabi. tak perlu bancuh air)
1 cawan minyak masak
cara-cara
1. Lumurkan asam jawa pada udang sehingga rata.
2. Masukkan garam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan jintan putih.
3. Gaul sehingga rata.
4. Biarkan dalam 15 minit supaya rempah meresap dalam udang.
5. Panaskan minyak, dan goreng sehingga kekuningan..
makan panas-panas tau..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment